torsdag 10 september 2009

hört på pendeltåget.

Samtal mellan två flickor, uppskattad ålder 14-15 år.

(x antal fnisserattacker)
- jag vet inte vad det är med mig. Känns precis som att jag är full! *fniss*Jag brukar alltid bli sån här när jag är full! *fniss*

- Imorgon ska jag ha suparfest hemma hos mig! Öh, jocke! Vill du komma på suparfest hos mig imorgon? (Jocke svarar nej tack, jag dricker inte.)

- åh men du kan ju få komma ändå. Fast alla andra kommer vara packade i och för sig... *fniss* Jag kommer däcka på golvet först. Jag och min pojkvän! *FNISS*

Lite senare i samtalet...

- alla andra får bli fulla med min pojkvän men inte jag!

- men du får väl bli full med honom mellan 12 och 2 då. Då kan ni ju bli fulla tillsammans.

Rälsen satt fortfarande kvar i munnen på de här tjejerna. De var inte gamla. Och vart och vartannat ord som kom ur deras mun rörde antingen att supa, att däcka, suparfest, att vara full etc. Något är fel i samhället när det är så här 14-15-åriga tjejer planerar att tillbringa sina fredagskvällar.

Det kommer ju inte direkt som någon överraskning för mig att supandet har gått ner i åldrarna, undersökning på undersökning visar på samma resultat.

Men det är fel! Och jag säger det igen. Sverige behöver förändra sin alkoholpolitik. Sverige behöver börja arbeta för en ny attityd gentemot alkohol. Alkohol är en beroendeframkallande substans som ligger bakom en majoritet av alla våldsbrott i vårt land och ändå är det ingen som gör något. 14-15 åringar super sig fulla och däckar varje fredagskväll för att de är vad de får lära sig är normalt!

Är regeringen rädda för att en massdepression skulle bryta ut i sveriges avlånga land om svenskarna inte fick sin dyrbara glädjesubstans??

Det är dags att sveriges vuxna kliver in och tar sin roll som förebilder för alla dessa tonåringar som inte förstår vad de gör. För alla tonåringar som hamnar i situationer de inte på långa vägar är redo för ännu. För alla 13-14 åringar som har sin sexdebut en lördagsnatt bland spyor och flaskor.

Jag är ledsen om jag låter hård men det är den unga generationen som får lida för att svenska folkets ansvarslösa vuxna inte klarar av att kliva in och visa att de vågar säga nej till akohol.

Problemet är att de vuxna är precis lika rädda som tonåringarna att de inte ska passa in i gänget.

Inga kommentarer: